2019. május 29., szerda

Anne McCaffrey: Sárkányröpte

Kis szünet után újra itt van veletek a Fantasy Útikalauz!
Most egy talán kevésbé ismert kötetet hoztam, Anne McCaffrey-től. A magyar olvasóknak leginkább a Pegazus nyergében ugrik be először, ám egy sokkal eredetibb, a mítoszok és a fantasy addigi határait messze túllépő könyvét mutatom be nektek.
Borító: Sánta Kira

Szerző: Anne McCaffrey
Cím: Sárkányröpte (Dragonflight) - Pern sárkánylovasai 1.
Eredeti megjelenés éve: 1968


Hogyan menthet meg egyetlen lány egy egész világot?
Benden Sárkányfészek lovasainak szemében Lessza nem más, mint egy rongyos cseléd. Fél életében azokat szolgálta, akik elárulták az apját és elbitorolták földjeit. Most azonban eljött az idő, hogy Lessza ledobja az álcát, és visszaszerezze, ami jogosan az övé.
Bosszújának beteljesítése során találkozik a sárkánykirálynővel. A közöttük kialakuló kötelék örökre megváltoztatja mindkettejüket, és védelmet nyújt, amikor több évszázados béke után ismét világukra tör a külvilági fenyegetés, a gyilkos szálak zápora. Pern bolygóját valaha sárkányok és lovasaik óvták e mindent felemésztő veszedelemtől, de manapság alig maroknyian maradtak csupán. Lesszának saját és sárkánya életét egyaránt kockára kell tennie, ha meg akarja menteni közös világukat.


Az 1960-70-es évek egyik leghíresebb sci-fi és fantasy alkotása, a hazánkban talán kevésbé ismert Pern Sárkánylovasai (Dragonriders of Pern) sorozat. Mivel a későbbi köteteiről bizonyosan fogok írni a jövőben, szeretném nektek bemutatni az első könyvet, hogy megértsétek az eseményeket, és remélem, ti is kedvet kaptok majd az elolvasásához.

Pern, történeteink helyszíne egy képzeletbeli bolygó a Rukbat naprendszerben. A Rukbat egyébként egy valóban létező csillag: a Sagittari (Nyilas) szektor legfényesebb csillaga (α Sagittarii), 182 fényévnyire a Földtől.
A rendszer tagja még a képzeletbeli vándor bolygó, a Rőtcsillag (Red Star). Keringési pályája eldeformálódott, és az első felderítő csapat aki a Rukbat rendszerbe látogatott a Földről, úgy gondolta, később akár ki is szakadhat a központi csillag gravitációs zónájából, így a jelentésekben is kevés szó esik róla, az első telepesek pedig mit sem törődtek vele.

A Rőtcsillag pályája kezdetén áthalad az Oort ködön, ahonnan magához vonz egy különleges gombaspórát. Nagyjából nyolc-tíz év múlva azonban összhangba kerül Pern-el, és ötven évig mellette halad, olyan közel, hogy a spórák ezüst szálak formájában hullanak alá. Amint élő organizmussal találkoznak, legyen az növény, állat, vagy ember, azonnal felemésztik azt. Csak a víz, a kő, és a fém tud ellenállni a maró hatásának.
Az ötven évig tartó periódust Együttállásnak (Pass) nevezik, a Rőtcsillag pályájának fennmaradó nagyjából kétszáz évét pedig, amikor a maró eső nem hull alá, Intervallumnak.

A telepesek nagyjából nyolc éve éltek már a bolygón, amikor az első ilyen szálak vihara először érte őket. Észrevették azonban, hogy a korábban házikedvencként megszelidített, őshonos kis sárkánygyíkok segítenek: apró köveket rágcsáltak, majd tüzet fújtak az égből hulló spórákra, felégetve őket, mielőtt a földre értek volna és befurakodhadtak volna a növények gyökeréhez, hogy ott tovább szaporodhassanak. A telepesek úgy döntöttek, nem menekülnek el, hanem szembeszállnak a veszéllyel.

Maradék technológiájukat és gépeiket arra használták, hogy a bolygó északi kontinensére, hegyekbe és sziklákba vájt barlangokba költözzenek, az őshonos fajból pedig komplex genetikai folyamatokkal kitenyésztették az első sárkányokat. Nagyobbak voltak, erősebbek, és születésükkor telepatikus kapcsolatot létesítettek egy különleges, kiválasztott emberrel.


AZ ELSŐ KÖNYV, a Sárkányröpte több, mint 2500 évvel azután játszódik, hogy a telepesek megérkeztek a bolygóra. Az emberek azóta elfelejtették, honnan származnak: csak Pern-t ismerik. Három nagy csoportra oszthatók:
A sárkánylovasokra, akik a Sárkányfészkekben (Weyr) laknak, az egyszerű, sárkány nélkül élő mindennapi emberekre, akik Alagokban (Hold) élnek, valamint a különböző mesterségek céheire. Minden Alagnak a vezetője egy nemesi család, ők a felelősek azért, hogy mindenki kivegye a részét a földművelésből, az állattenyésztésből, és ők látják el élelemmel és szállítmányokkal a Sárkányfészkeket. Erre azért van szükség, mert a Sárkánylovasoknak a szálakkal folytatott harc és az ifjú sárkányok idomítása mellett nincs idejük a földművelésre. Pern népe pedig így hálálja meg nekik, hogy védelmezik őket.

Történetünk az egyik legnemesebb vérvonallal rendelkező Alagban, Ruathában kezdődik, ahol Lessza (Lessa), az egyik utolsó leszármazott cselédként éli mindennapjait, várva a megfelelő alkalmat, hogy felfedje kilétét és visszaszerezze az őt megillető birtokot.
Benden Sárkányfészekben az aranysárkány, Nemorth haldoklik. Utolsó fészkében található egy aranytojás - az abból kikelő sárkány mindenképpen egy lányt fog magának társul választani, és amikor felnő, ő lesz majd a fészek vezetője. Hogy jövőjüket biztosíták F’lar, Benden Sárkányfészek egyik legjobb sárkánylovasa és társai Keresére indulnak, és kiválasztják Lesszát, mint lehetséges jelöltet az új sárkány számára.

A kezdeti nehézségek és a csökönyösség ellenére az ifjú sárkány, Ramoth Lesszát választja magának társul, később pedig F’lar lesz a társa, és ezáltal a fészek elnöke. Ennek azonban nem mindenki örül. Pernen már több, mint négyszáz éve nem hullt alá a mérgező, ezüst szál és az emberek úgy tartják, már soha többé nem is fog. Emiatt kétségbe vonják a Sárkányfészkek létjogosultságát, sőt, a nemesek úgy gondolják, ezután nem tartoznak nekik szállítmányokkal. F’lar, és egy pár követője azonban úgy gondolják, a Rőtcsillag újra eléri Pernt, és szálak fognak hullani az égből. Az eredeti hat Sárkányfészekből azonban csak Benden maradt meg. A másik öt fészekkel több száz éve megszűnt a kapcsolat. Egyik napról a másikra tűntek el a semmibe. Semmilyen feljegyzés, ének, vagy történet nem maradt fent arról, hogy hová mentek, és miért hagyták itt a bolygót.

Valóban elérik a szálak újra Pernt? És ha igen, mit tehet ellene a mindössze kétszáz megmaradt sárkány Benden fészkéből? Lessza meg van győződve róla, hogy tudja a választ, és kockára téve saját, és sárkánya életét egy utolsó, vakmerő lépésre szánja el magát…


Lessza és F'lar története számomra az első perctől fogva lebilincselő volt, akkor már évek óta nagyon keveset olvastam, de Pern sárkányai újra megszerettették velem az olvasást. Egy igazi élmény volt, jól elhelyezett csavarokkal. Aki szereti a fantasyt, az erős karaktereket (nőit és férfit egyaránt) akkor mindenképpen csak ajánlani tudom!


- Vidra

Értékelés: 



Moly: [link] 84%
Goodreads: [link] 4.10




Aki mer, tud. Aki próbál, tesz. Aki szeret, él.
┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄

– Ha dagonyázni szeretnél az önvádban, nem tartalak vissza – jegyezte meg F'lar szándékosan érzéketlenül.
┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄
– Mnementh! – szólította meg halkan a bronz sárkányt, aki a királynő párkányán napozott. – Mit művel az a lány? 

Lessza, nyomta meg a sárkány tiszteletteljesen a sárkányúrnő nevét, éppen Manorával beszélget. Lovagláshoz öltözött, tette hozzá rövid szünet után. 
F'lar csípősen megköszönte a bronznak a jelentést, és a bejárathoz ment. Amikor a folyosó utolsó kanyarulatánál befordult, majdnem fölbukott Lesszában. 
Azt nem kérdezted, hol van, válaszolt Mnementh panaszosan, amikor F'lar rápirított.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2018 © Fantasy Útikalauz.Üzemeltető: Blogger.