2019. április 9., kedd

Sir Terry Pratchett

Terry Pratchett az egyik legismertebb angol fantasy író, aki főleg kiváló humora és egyedi stílusa miatt kedvelhető. Legnépszerűbb sorozata a 41 kötetet magába foglaló különös és komplex Korongvilág (Discworld).
Nem mellesleg az egyik kedvenc íróm, így remélem, hogy ti is kedvet kaptok a történetei elolvasásához.


Sir Terence David John Pratchett 1948-ban született Angliában, Beaconsfield városában amely Buckinghamshire megyében található. A család 1957-ben költözött Bridgwater-be, ahol két évvel később megkezdte tanulmányait a High Wycombe Műszaki Középiskolában (az iskola ma már a John Hampden Grammar School nevet viseli). Aktív tagja volt a vita klubnak és rendszeresen írt az iskolai magazinba is.

Nagy érdeklődést folytatott a csillagászat iránt. Eredetileg asztronómus szeretett volna lenni, ám a megfelelő matematikai készségek hiányában erről lemondott. Nagyon megkedvelte azonban a science fiction műfajt, több sci-fi gyűlésen is részt vett, amíg el nem kezdett dolgozni. Emellett rengetegeg olvasott, rendszeres látogatója volt a Beaconsfieldi Közkönyvtárnak. Kedvencei közé tartoztak többek között H. G. Wells és Arthur Conan Doyle művei.

Első rövid története 1962-ben jelent meg az iskolai magazinban, ‘Business Rivals’ címmel, ezt követte a ‘The Hades Business’ melyet két évvel később hivatalosan is kiadtak. Ekkor Pratchett mindössze tizenöt éves volt.

1965-ben, 17 évesen abbahagyta tanulmányait hogy gyakornokként helyezkedjen el Arthur Church mellett, aki a Bucks Free Press, egy helyi, hetente megjelenő lap szerkesztője volt. Később befejezte tanulmányait angol nyelvből, majd részt vett a National Council for the Training of Journalists újságírói tanfolyamán, ahol csoportjában a legjobb eredménnyel zárt.

 A nagy áttörés 1968-ban érkezett el. Interjút készített Peter Bander van Duren-el, egy kis kiadó vállalat egyik tagjával. Az interjú alatt Pratchett megemlítette a ‘The Carpet People’ kéziratát. A Colin Smythe 1971-ben ki is adta a könyvet a szerző rajzaival. Kevés, ám annál erősebb kritikát kapott, és követte két másik science fiction novella: a The Dark Side of the Sun (1976) és a Strata (1981). Több különböző újságírói munka után 1980-ban Pratchett a Central Electricity Generating Board (CEGB) sajtófelelőse lett.

 Az első igazi Korongvilág történet, A mágia színe (The Colour of Magic) 1983-ban jelent meg a Colin Smythe keményfedeles kiadásában. Ezt követte a Corgi puhakötésű verziója 1985-ben. Pratchett népszerűsége nagyban megnövekedett amikor a BBC Woman’s Hour rádiómagazin előadta A mágia színét hat részben, majd később az Egyenjogú rítusokat (Equal Rites) is. A keménytáblás kiadások kizárólagos jogát a Victor Gollancz kiadóház vette át egészen 1998-ig, a Colin Smythe pedig Pratchett
irodalmi ügynöke lett. Terry Pratchett volt az első fantasy író, akinek könyveit a Gollancz adta ki.

 1987-ben Pratchett felhagyta állását a CEGB-nál, hogy immár az írásnak szentelje életét. A negyedik Korongvilág történet, a Mort népszerűsége a korábbi kötetek eladásait is megnövelte, több is bestseller lett, elősegítve hogy Pratchett legyen a 90-es évek legnépszerűbb írója Angliában.

Lyn Purves és Terry Pratchett 1968-ban házasodtak össze, és Rowberrowban éltek. 1976-ban született meg lányuk, Rhianna Pratchett. A család később Broad Chalke-ba költözött.

Rendszeresen látogatott vissza egykori középiskolájába, hogy körülnézzen vagy meglátogassa a diákokat, 2013-ban pedig beszédet tartott a Beaconsfieldi Közkönyvtárban. Az esemény teljes bevételét a könyvtárnak adományozta.

Fotó: DailyMail UK

II. Erzsébet brit királynő 2009. február 18-án a Brit Birodalom Érdemrendjének tiszti fokozatával tüntette ki az írót, így hivatalosan is jár neki a Sir megszólítás.

Korábbi kitüntetései közé sorolhatjuk az 1994-es Év fantasy és science fiction szerzője díjat (British Book Awards) és a Becsületbeli irodalmi doktorátust mellyel a Warwick Egyetem (1999), a Portsmouth Egyetem (2001), a Bath Egyetem (2003) és a Bristol Egyetem (2004) jutalmazták.


Alzheimer-kór

2007 augusztusában az orvosok megállapították, hogy Pratchett pár évvel a vizsgálat előtt egy kisebb agyvérzést szenvedett, amely károsította a jobb agyféltekét. Később, decemberben azonban kiderült, hogy félrediagnosztizálták, és valójában az Alzheimer-kór egy ritka fajtájában szenved.
Pratchett megpróbált optimista maradni, azonban már 2008-ban nehézségei voltak a betegség miatt, és elárulta, hogy gondot okozott neki a könyvek dedikálása. Utolsó éveiben az íráshoz beszédfelismerő szoftvereket használt, vagy személyes asszisztensének, Rob Wilkins-nek diktált.

2008 márciusában egymillió dollárt adományozott az Alzheimer's Research Trust-nak, és elárulta, nagyon sokkolta, mennyire kevés támogatást kap az Alzheimer-kór kutatás más betegségekkel szemben.
Áprilisban a BBC egy két részes dokumentumfilmet forgatott Sir Pratchett-tel a betegségéről, 'Choosing to die', vagyis 'A halált választva' címmel. 2009 februárjában több, mint 2.6 millió fős nézettséggel adták le a BBC Two-n. Több interjúban is szerepelt, ahol az Alzheimer-kórról beszélt és nyilatkozott arról is, hogy ha lehetősége lenne rá, élne az aktív eutanáziával.

2014-ben állapotának romlása következtében le kellett mondania megjelenését a Nemzetközi Korongvilág Találkozón.

Végül, hosszas küzdelem után 2015. március 12-én, 66 éves korában hunyt el otthonában. A The Telegraph egy anonim forrásra hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy bár Pratchett élni kívánt volna az eutanáziával, a halála természetes volt.



Befejezetlen művei

Több befejezetlen művet is hátrahagyott, és bár lánya, Rhianna maga is író, több ízben kijelentette, hogy nem kívánja kiadni apja hiányos munkáit.
2017. augusztus 15.-én Rob Wilkins, Pratchett kérését teljesítve egy 'Lord Jericho' névre keresztelt úthengerrel hajtott át a merevlemezen, amelyen a befejezetlen iratok adatai voltak, megsemmisítve azokat.




Terry Pratchett népszerűsége halála óta sem változott. A Korongvilág kötetei rendszeresen élnek meg kiadásokat, valamit a nagy sikerű Good Omens (Elveszett Próféciák), melyet Neil Gaiman-nel együtt írtak nemsokára sorozat formájában is elérhető lesz. A BBC Two és az Amazon közösen indítja a hat részből álló sorozatot, melyben a két főszerepet Michael Sheen és David Tennant játssza majd.



Moly: [link]
Goodreads: [link]



Források:
Wikipedia [link] [link]
DailyMail UK [link]
Origo [link]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2018 © Fantasy Útikalauz.Üzemeltető: Blogger.